DOLAR 32,4331 -0.01%
EURO 34,7768 -0.25%
ALTIN 2.426,18-0,36
BITCOIN 20656500,74%
Van
18°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Van’da Bayram Namazı Saat Kaçta ? 2024

Van’da Bayram Namazı Saat Kaçta ? 2024

Diyanet İşleri Başkanlığının açıkladığı namaz vakitlerine göre Van ve ilçelerinde Ramazan Bayram Namazı hangi gün, saat kaçta kılınacak?

ABONE OL
7 Nisan 2024 20:53
Van’da Bayram Namazı Saat Kaçta ? 2024
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı verilerine göre Van ve ilçelerinde Ramazan Bayram Namazı şu saatlerde kılınacak: 

İL ADIİLÇE ADINAMAZ VAKTİ
VANBAHÇESARAY06:10
VANBAŞKALE06:06
VANÇALDIRAN06:05
VANÇATAK06:09
VANEDREMİT-VAN06:08
VANERCİŞ06:08
VANGEVAŞ06:09
VANGÜRPINAR06:08
VANMURADİYE06:06
VANÖZALP06:05
VANSARAY-VAN06:05
VANVAN06:08

BAYRAM NAMAZI NEDİR?

Bayram namazının nasıl kılınması gerektiğinden önce bayram namazı nedir? sorusunun yanıtlanması faydalı olur. Bayram namazı, İslam dininde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi belirli dönemlerde kılınan özel bir namazdır. Ramazan Bayramı, Ramazan ayının son gününü takip eden birinci günü; Kurban Bayramı ise Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günlerinde kılınır. Bayram namazı, toplu bir şekilde camilerde veya açık alanlarda cemaatle kılınır ve bayramın mübarekliğini, sevincini ve birlik duygusunu pekiştirir. Bu namazlar, farz namazlar gibi değil, sünnet-i müekkede kategorisinde yer alır.

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR?

Birçok kişinin merak ettiği bir diğer soru ise bayram namazı farz mıdır? şeklinde öne çıkar. Bayram namazı, Bayram namazı farz değil, sünnet-i müekkede kategorisinde yer alır. Yani, İslam’da önemli ve tavsiye edilen bir ibadet olarak kabul edilir, ancak farz namazlar gibi kesin olarak yerine getirilmesi gereken bir ibadet değildir. Dolayısıyla bayram namazı vacip olarak kabul edilir. Ayrıca bayram namazı mezhepler arasında da değişkenlik gösterir. Hanefi mezhebine göre bayram namazı vacip iken diğer mezhepler için sünnet olarak kabul edilir.

ramazan-bayrami_f8362c199ee2e131723fe5cc787b5370.jpg

BAYRAM NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Bayram namazı ne zaman kılınır? sorusunu merak edenler için; bayram namazı bayramın birinci günü kılınır. Sabah namazının ardından kılınması gereken bayram namazı güneşin doğmasının üzerinden yaklaşık olarak geçen 50 dakikalık bir sürenin ardından eda edilir. Bayram namazı cemaatle kılınır.

BAYRAM NAMAZI KILINIŞI

Bayram namazı kılınışı çoğu kişinin radarına girdi. Bayramın yaklaşmasıyla takvimler son günleri gösterirken, bayram namazının nasıl kılınacağı merak ediliyor. Bayram namazının uygulaması genellikle müezzinin rehberliğinde gerçekleşir. Ancak namaza başlamadan önce niyet etmek önemlidir. Hangi namaza başlanacaksa, öncelikle o namaz için niyet edilmelidir. Örneğin, bayram namazı için şu niyet ifadesi kullanılabilir: “Allah’ım, senin rızan için Bayram namazını kılmaya niyet ettim, hazır olan imama uyarım.” Niyet ettikten sonra imamın yönlendirmelerini takip ederek namaz kılınır. Bayram namazı kaç rekattır? sorusu da sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Dolayısıyla bayram namazı iki rekattır.

Bayram namazı, iki rekât şeklinde kılınır.

1. Rekât:

Bayram namazı için niyet edildikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır. İmamla birlikte cemaat sessizce “Sübhaneke” duasını okur. Daha sonra, iftitah tekbiri gibi tekrar eller kulak hizasına getirilerek ilk tekbir alınır ve eller yana bırakılır. İkinci tekbir alınır ve yine eller yana bırakılır. Üçüncü tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasına getirilir ve bağlanır. İmam sessizce “Euzu Besmele” çeker ve açıkça Fatiha suresi ile beraber bir Kuran ayeti okur. Cemaat sessizce imamı dinler. Rüku ve secde yapıldıktan sonra imam takip edilerek ikinci rekâta geçilir.

2. Rekât:

İmam gizlice “Besmele” çektikten sonra açıkça Fatiha suresi ile beraber bir Kuran ayeti okur. Cemaat sessizce imamı dinler. Daha sonra, iftitah tekbiri gibi tekrar eller kulak hizasına getirilerek ilk tekbir alınır ve eller yana bırakılır. İkinci tekbir alınır ve yine eller yana bırakılır. Üçüncü tekbir alınır ve yine eller yana bırakılır. Son olarak dördüncü tekbir alınır ve eller kulak hizasına getirmeden rükûya gidilir. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur ve “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur. Dualar bitince önce sağa sonra sola selam verilir ve namaz tamamlanır. Namazın ardından müezzin eşliğinde cemaatle üç kez tekbir getirilir. Sonrasında müezzin bayram hutbesi için minbere çıkar.

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


    HIZLI YORUM YAP

    KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

      300x250r

      Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.