DOLAR 32,3214 0.21%
EURO 35,1413 0.01%
ALTIN 2.297,620,90
BITCOIN 22872210,83%
Van

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Van’da Feqiye Teyran ve Mirası sempozyumu

Van’da Feqiye Teyran ve Mirası sempozyumu

Van Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen ‘3. Uluslararası Feqiye Teyran ve Mirası’ konulu sempozyum başladı. 3 gün sürecek olan sempozyumda Kürt edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Feqiyê Teyran’ın hayatı, Kürt edebiyatındaki yeri ve önemi konuşulacak.

ABONE OL
28 Mayıs 2022 19:36
Van’da Feqiye Teyran ve Mirası sempozyumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyükşehir Belediyesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği sempozyuma Türkiye, İran ve Irak’taki birçok üniversiteden 60 akademisyen ve öğrenciler katılımıyla start aldı. YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen sempozyuma YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AK Parti Van Milletvekilli Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, yazarlar ve akademisyenler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, sempozyuma katkılarından dolayı Van Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. 3 gün sürecek sempozyuma ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Rektör Hamdullah Şevli, “Yüzyıllardır ondan bize miras kalan Kürtçe şiirler, hepinizin üzerine hemfikir olacağı gibi, Klasik Kürt Edebiyatı’nın en önemli yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Uzun zaman önce yazılan bu şiirlerin sade bir dile, engin, edebi anlam ve anlatım üslubuna sahip olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda bir İslam alimi olan Feqiye Teyran, şiirleriyle ve manzum hikayeleriyle manevi dünyamızı aydınlatmış, iç dünyamıza yön vermiş hatta benliğimizi dahi şekillendirmiş bir şahsiyettir. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekilli Abdulahat Arvas ise festivale katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Hz. Ömer döneminde İslam ile şereflenen bölgemizde birçok alim yetişti. Faqiye Teyran’da önemli bir din alimidir. İslam yolunda ve hakikatin peşinde gitmiştir. Bizler bu alimlerimizi iyi tanımalı ve okumalıyız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise konuşmasında Feqiye Teyran’ın ömrünü ilimle geçiren önemli bir şahsiyet olduğunu belirterek, Feqiye Teyran yıllar boyunca ninnileri, şiirleri ve tüm değerleriyle atalarımızın ve annelerimizin dillerinde yaşadığını ifade etti.

11 oturumun yapılacağı sempozyumun ilk iki günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde düzenlenirken, son günü ise Bahçesaray ilçesinde gerçekleştirilecek.

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


    HIZLI YORUM YAP

    KATEGORİNİN POPÜLERLERİ

      300x250r

      Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.